Egy 30-as férfi kalandozásai a mindennapokban!

A klaviatúrán innen és túl...

A klaviatúrán innen és túl...

"Fényben járók"

színek a hétköznapok szolgálatában...

2016. július 25. - gabbara

A fény nélkülözhetetlen eleme életünknek. Tartós hiánya félelmet, és szorongást vált ki, intenzítása közvetlenül befolyásolja mindennapjainkat.

Az intenzitás, és a minőség, mint olyan sok dologban itt is nagyon fontos. Gondolj csak bele, mennyivel jobb természetes fényű közegben tevékenykedni, mint mesterkélt fények között.

Napról napra rengeteg káros, negatív hatás vesz körbe bennünket. Ilyen a stressz, a megfelelési és teljesítési kényszer (családi, munkahelyi, társadalmi elvárások). Belegondoltál, hogy ezen akadályok legyőzésében a színek lehetnek legfőbb szövetségeseid? Egy szépen elrendezett asztal otthon vagy az irodádban azon kivül, hogy átláthatóbbá teszi a munkád, javíthat a közérzeteden is.

apple-iphone-books-desk.jpg

Kép forrása: https://www.pexels.com/photo/apple-iphone-books-desk-232/

A színek hangulatot váltanak ki belőlünk, érzéseket, emlékeket teremtenek. Vannak színek, melyek erősítenek, míg mások tompítanak és gyengítenek.

Több ezer éve "felfedezték", hogy nem mindegy milyen színeket, hol és hogyan használunk. A kínai és egyiptomi orvoslás, és kultúra is hitt a színek erejében. Különböző megfigyelések vezettek el odáig, hogy a betegeket különböző, a kezelesüket elősegítő színű szobákba helyezték. Az is elfogadott volt, hogy a betegek ilyen színű ruhákban, textiliákkal, drapériákkal körbevéve várták sorsuk jobbra fordulását.

Ez a mai *kromopterápia alapja. *A színterápia (kromoterápia) ősi eredetű gyógymód, a hagyományos orvoslási módok mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak a színek egészségre és lélekre gyakorolt hatásának. (forrás: http://kristalyero.blogspot.co.uk)

Tőled is megkérdezték már, melyik a kedvenc színed? Ha igen, és rávágtál egy színt, akkor vajon tudat alatt feltetted magadnak a kérdést, miért is ez a kedvencem?

A szín, mely örömet okoz, mely felvidít, mely a legközelebb áll hozzád lényegében a személyiséged jegyeit hordozza magában. Ha pörgös ember vagy, aki szeret emberek között lenni, akár középpontba is kerülni, jobban vonzódsz az élénk, pezsgő színekhez, míg ha kicsit "nyugisabb" alkat vagy, akkor a lágy színeket részesíted előnyben.

Apropó színek. Királyi többes. Pedig lényegében (és ezt gondolom a te rajztanárod is a végletekig súlykolta anno) alap és kiegészítő színekről beszélhetünk. Az alapszínek: vörös, sárga, kék, a kiegészítő színek: zöld, narancs, lilla. Minden további szín ezen alap színek kombinációjaként kikeverhető.

Minden szín másra jó? A színek hatásai

Az Egyesült Államok egyik kaliforniai egyetemén például hatvan reumás betegségben szenvedő, középkorú nő körében végzett napi 15 perces, kékkezelés lényeges javulást hozott. Hasonlóan eredményesnek tűnt egy másik kísérlet, ahol a fejfájást orvosolták piros színnel. A mesterséges fényforrásokból leginkább hiányzó ultraibolya (UV) fénnyel kísérleteztek a berlini Charité Klinikán. 50 szívbeteg páciensen végzett vizsgálatok tanúbizonysága szerint az UV-fény hatására csökkent a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. (forrás: http://www.eletforma.hu)

Fehér:

Mi jut róla elsőként eszedbe? Nekem a tisztaság, a szépség, a *tökéletesség maga (*sokan a feketére gondolnak így, és bizonyos kultúrákban a gyász színe is egyben). Ismert a fehér szín jótékony hatása a lakberendezés területén (növeli a teret), de a vékony alkatúak legjobb barátja is, hiszen köpcösebbé válthatnak egy fehér szettben.

Tipp: viselj fehér színt, ha egy fontos helyzetben kell kiállnod magadért. A fehér szín tekintélyt ad viselőjének. (állásinterjú? ugyehogy ugye?:) Ezenkivül a koponya és a szemek egészséges működését támogatja.

Fekete:

A fekete ápol és eltakar, ahogy anyukám mondta mindig. Nyáron nem éppen ajánlott viselni, hiszen elnyeli a fényt, ezáltal növeli a hőérzetet. Gyakorta kapcsolják a rossz dolgokhoz, és tartják a gonosz színének. Ha volt pár húzos éved kamaszkorban, biztos szeretted és előszeretettel viselted ezt a színt, egyfajta lázadásként. A fekete és a fehér kiegészíthetik egymást, így erős kombinációt alkotva például letisztult hatást kelthetnek öltözködés, és a lakásunk berendezése esetén is. Arra figyeljünk, hogy csak nagy terekben alkalmazzuk és ott is módjával a fekete színt.

Sárga:

Az egyik legragyogóbb szín a fehér után. Kiskorúnkban biztos, hogy a legalapabb szín volt, és sok napocskát vetettünk papirra ismeretében. Erősítő hatása ismert: optimizmust, reményeket jelez (hiszen a remény jele, és nem az irigysége a közhiedelemmel ellentétben). Ha önértékelési problémákkal küzdesz vedd körbe magad a sárga minden árnyalatával: cseréld le a takarót, használj ilyen színű konyhai kiegészítőket, merj bátran ragyogó ruhákba bújni reggel.  Élettani szempontból a gyomorproblémák és a depresszió ellenszere, de javítja az asztma tüneteit is, továbbá jó hatással van a szövetekre, és a bőrre is.

Kék és vörös:

Muszáj együtt kiveséznem ezt a két színt. Pontosan egymás ellentétei, kioltják egymás hatását. Míg a vörös élénkítő hatású, a kék nyugtat. A vörös/piros stimulálja a keringési- és az idegrendszert, lobbanékonnyá tesz. "A vörös fényt leginkább a nem elég aktív testműködések élénkítésére alkalmazhatjuk: renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés, vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, székrekedés betegségekben." (forrás: http://antalvali.com) A vörös a csábítás jele is egyben, aki ilyen színt visel az tuti, hogy ki akar tűnni, és meg akarja mutatni magát. Életerő, bátorság sugárzik viselőjéről. A kék a víz és az ég színe, legalábbis ahhoz kötjük legtöbbször, ezért előszeretettel használható fürdőben, de akkor is, belső nyugalomra vágyunk. A kék a szabadság, a megnyugvás maga. Egy kék farmer, fehér basic poló kombináció? Jöhet.

Zöld:

A legtermészetesebb szín, a béke és a harmónia érzésével tölt el, biztosítja a nyugalmat. Az újrakezdés és az egészéges növekedés színe. A zöld pihentető szín, ezért javasolt ha teljes kikapcsolódásra vágynál (zöldtea, zöld törölközőben ülve és kortyolgatva a teraszon?). A halvány zöld színre festett szobában bizonyítottan mélyebb és pihentetőbb alvás érhető el. Gyulladáscsökkentő, illetve olyan súlyos betegségesk esetén nyújt segítséget, ami nagy szélsőségekkel viseltetik hordózója irányában (pl. rák).

Narancs:

A vörös és a sárga keveréke, így hatásait erősíti és vegyíti. Reggeli mellé narancslé, étvágynövelő hatása közismert. A nyár színe. Ha élénkíteni szeretnéd a képzelőerődet, vagy meditálnál, mindenképp szerezz be egy nagy narancssárga plédet, kuporodj le rá, végy pár narancssárga illatgyertyát, füstölőt. Ez a te ÉNIDŐd helye.

A fő színek mellett persze ismert az arany felsőbbrendűsége, csillogása, a lila spirituális ereje, a rózsaszín salaktalanító hatása is. A fő színek keveréséből kinyert árnyalatok erősítik "ősei" tulajdonságait.

A színek gyógyító erejét az alternatív gyógyászatban is régóta használják. A színes fényű lámpákkal végzett kezelések  a keringési problémák, a gyomorbajok vagy az álmatlanság ellen is hatásnak bizonyultak már az elvégzett kisérletek eredményeit figyelembe véve. Az agy egy csodás szerkezet, a színek erejével segít a test és a lélek gyógyításában.A színek és a sejtek rezgésének kölcsönhatása egy több ezer éves tanulmány, egy hosszú kisérlet, mely még nagyon sok eredménnyel kecsegtet.

Egy biztos: vedd körbe magad jó színekkel: speciális gépekkel végzett fényterápia(sugárzás) révén; napsugárzás által; saját természetes színükben káprázó ételek elfogyasztásával, illatosított és színezett vízben (fürdősó, fürdőgolyók) való fürdés, ruhák, meditáció segítségével.

Mert ami ilyen jól néz ki, az nem lehet rossz nekem.

vegetables-food-red-pepper-red-53512.jpeg

Kép forrása: https://www.pexels.com/photo/food-healthy-vegetables-red-53512/

Ne viselj feketét, vagy sötét színt, ha alapból is lehangolt és fáradt vagy. Ha futni mégy, vegyél fel bátran narancssárga, piros kiegészítőket. Ha nyugalomra vágysz kombináld a kék és a zöld színeket a környezetedben. A színek és illatok apró segítőid lehetnek.

Tipp: ha más nem is, egy zacskó színes gumicukor SOS a barátod lehet minden helyzetben.

jelly-babies-gum-babies-sweets-candy-39527.jpeg

 Kép forrása: https://static.pexels.com/photos/39527/jelly-babies-gum-babies-sweets-candy-39527.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbara.blog.hu/api/trackback/id/tr758913000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása