Egy 30-as férfi kalandozásai a mindennapokban!

A klaviatúrán innen és túl...

A klaviatúrán innen és túl...

Reggeli futás?

.. indítsd energikusan a napot!

2016. július 18. - gabbara

Alapvetően az a típusú ember voltam, aki nem amerikai filmek mintájára ugrik ki az ágyból. Nagyon nem. Hihetetlen nehezemre esett felkelni, akár termes edzésről, akár futásról volt szó. Sokáig egyikről sem. Ugyanakkor sokkal hatékonyabbnak érzem a reggel, éhgyomorra "elkövetett" mozgásokat.

Miért a futás? Azért mert nem kell hozzá más, csak egy pár futócipő, egy nadrág, egy póló, és a legfontosabb: TE.

Tipp: Az olcsó sportcipő helyett érdemes beruháznod egy drágább, de jobb kiképzésű futó- vagy terepfutócipőre. Ez ha betonon futsz még fontosabb, hiszen a bokád nagyobb terhelést kap, ennek mérséklésében segíthet a jó cipő kiválasztása. Konzultálj a szaküzletekben.

Minden fejben dől el, nagyon elcsépelt igazság ez. Igen mondhatod, de mi van ha gyenge az akarat? Próbálok néhány tippet adni, hogy szoktasd rá magad a futásra, hogy lehet könnyebb. 

Mint ismeretes, nem feltétlenül a futással van a legnagyobb probléma, hanem az azt megelőző "készülődéssel".

Amíg bármi, amit elkezdesz nyűg számodra, egy újabb muszáj feladat, addig nem fog sikerülni. A futás rutin feladattá kell, hogy váljon, ez a cél.

Pár lépés a rutin kialakulásához:

1. Előkészületek: Már előző este készíts ki mindent, ami szükséges lehet, hogy reggel már ne kelljen keresgélni. Ezzel nem csak időt nyersz, de megkíméled magad a sötétben, félig nyitott szemmel történő bajlódástól. Arról nem is beszélve, hogy párod mennyire fogja értékelni, hogy nem ébreszted fel a keresgéléssel. Tudjuk, ilyenkor pont az ellenkezőjét érjük el a csendben tapogatózásnak.

2. Este gondold át, mi a célod a másnap reggeli futással. Fogyni akarsz? Erősebb vádlik, és immunrendszer? Butaság, de egy selfie is lehet motiváció, ha egészséges mértékkel állsz hozzá. Ha először fogsz így futni, hidd el, írd a listádhoz a "sokkal energikusabb" leszek napközben! Fontos, hogy picit sulykold ezt a fejedben elalvás előtt, és gondolj arra reggel, mi lesz az első ha felkelsz. "kinyomom a vekkert, és nem fordulok a másik felemre, hanem felkelek!". Az agy egy csoda, hidd el megéri a lefekvés előtti presszió.

3. Állítsd 5 perccel korábbra az ébresztőt! Hidd el ez az apró trükk reggel meghálálja magát. Ha felébredsz, akkor is, ha elhatároztad magad, és a fejedben előző este elvetett gondolatok kihúznak az ágyból ez a plusz előny jól fog esni. Ez az első pozitív érzés, aztán jöhet a kávé, vagy egy energiaital (fehérjeturmix).

4. Én éhgyomorra futok, de ha kell egy kis energia, vagy elképzelhetetlennek érzed, hogy éhesen indulj el, fogj egy banánt (vagy más gyümölcsöt), törd bele egy kis tálba és kanalazd el. Közben ha ügyes vagy fel is öltözködhetsz. Ne kapkodj.

5. Irány az utca! Füles a fülbe, hidd el ha viszel magaddal zenét, nő a teljesítőképességed is. (nem hozok angol kutatási eredményeket, de gondolj csak bele:egy jó szám más helyzetekben is mozgásra ösztönöz!) Az első közel 1 km-en lassan melegítsd be a nemrég alvás üzemmódból felálló szervezeted. Kezd egy kis gyaloglással, vagy ha rutinosabb vagy lassabb kocogással. Fontos: kerüld azokat a helyzeteket, amikor meg kell állnod (lámpa, zebra, kereszteződés). Itt most be kell lendülnöd!

Kedvenc bemelegítő zeném jelenleg:

6. Túl is vagy az első kilométereden. Jöhet a pörgés. Kapcsolj magasabb fokozatba, kapcsold ki a gondolataid. Én zenével a fülemben futok, egy olyan mesés helyen, mint a Budai rakpart, közvetlen a Duna mellett a hídak ölelésében. Reggelente, ha futni megyek, csak az ütem az amire figyelek, és a táj. Hihetetlen energia, ha rá tudsz fókuszálni a környezetedre. Ha beszippantod a levegőt, és mosolyogsz. Igen, nevess, ha szembefut veled egy másik futó te is mosolyogj rá, és ints neki. Ezzel buzdítod őt is de saját magad is.

7. Csak annyit fuss, amennyi jólesik. Én közel 2 éve első szabadtéri futásom alkalmával alig bírtam összehozni 2 km-t, és azt is jóval 14 perc felett. Kapkodtam a levegőt, és nem akartam jó ideig futni újra. Rájöttem, hogy meg kellett volna állni 1,5 km után, amikor már fejben éreztem, hogy nem megy. De hát a büszkeség. Ne kövesd el ezt a hibát! Nem előny: rossz élmény maradhat benned. A cél, hogy megszeresd a futást, és akard másnap, vagy harmadnap is. :)

8. Hazaértél, végy egy langyos zuhanyt. Dobd be a reggelit (én a zabkása, kávé kombinációt tolom:), és irány a munka ...

Ahogy a mindennapjaid részévé válik a futás, növelheted a távot. A hosszú futás célja legyen az, hogy a második felében felgyorsítod a sebességed.Ezzel kitolod a kilométereket idővel még jobban. 

Edzéstipp: vigyél magaddal vizet, főleg ha már nyári reggelen futsz (vagy este esetleg). 

És ne feledd: akarj Boldog lenni! Futás közben az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. Amikor lefutod a jó előre kitűzött távot a teljesítés öröme hihetetlen energiákkal tölt fel a nap további részében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbara.blog.hu/api/trackback/id/tr28899548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása